13 Aralık 2014 Cumartesi

Bir Kitap: Cehenneme Övgü / Gündüz Vassaf



Yaşam koşuşturması içinde hayatı anlama çabası az ya da çok hepimizde vardır. Doğa ve tüm evren üzerine, farkında olmasak da, bir anlam kurgulama çabası içindeyizdir. Olumlu, olumsuz fikirlerimiz oluşturduğumuz davranış kalıplarımıza eşlik eder. Bize, farkında olma şansı bile verilmeden, dikte edilen düşünce kalıpları içerisinde, her şey hakkında bir fikir öne sürme becerisi gösterebiliriz. Oysa ki doğru bir düşüncenin oluşabilmesi için  doğru bilgiyle buluşulması gerekliliği hep göz ardı edilir. Bu durum, sistem tarafından bilinçli bir şekilde işletilir. Bu sistem hem devlet hem de tarihsel süreç içerisinde gelen kültürler tarafından sürdürülür.

Bu bilgi olmadan fikir üretme sürecinin dışına çıkma çabasındaki bireyin yönleneceği yegane unsur, geçmişten bu yana büyük çabaların ve fedakârlıkların sonunda ortaya çıkmış kitaplardır. Bizim bahsettiğimiz kitap, üzerinde yazılar olan bir kağıt dizini değil, doğadan, bilimden, sevgiden kopmadan var edilmiş düşüncelerin yoğunlaşmış halidir. Her ne kadar elektronik bilişimin varlığı etkinliğini arttırsa da, kitabın bilgiyi ve duyguyu sunmadaki naifliğini; insanoğluyla yüzlerce yıllık bağının gücünü, yakalayacak durumda değildir.

Başlıkta belirtmiş olduğum Cehenneme  Övgü adlı eser, tam da 
toplum içerisindeki bu kalıplaşmış ve dogmatik düşünceleri, 
fikirleri sorgulamamızı sağlayacak kışkırtıcı bir kitap. 
Bize dayatılan düşünce ve fikirlerin sorgulanmasında; ayın 
karanlıkta kalan yüzü gibi karanlıkta bırakılan gerçeklerin aydınlatılmasında bu tip kışkırtmaların önemli ve değerli 
olduğunu düşünüyorum.

1946 doğumlu, psikoloji dalında doktora yapmış bir düşünür 
olan Gündüz Vassaf bu kitabında farklı başlık ve olgular üzerinden yürüttüğü tartışmalarla gündelik hayatımızdaki totalitarizmi sorguluyor. İçerik üzerine eleştiriler, yorumlar bir yana, bu eseri okuyarak düşünce dünyamıza bir hareket katabileceğimizi düşünüyorum.

İyi bir kitabın son sayfasının yeni bir hayatın ilk sayfasına vesile olabileceğini unutmamanız umuduyla, bol okumalar...







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızı seçeneklerdeki Anonim sekmesine tıklayarak kayıt olmadan yapabilirsiniz..