7 Ocak 2015 Çarşamba

Kar yağacakmış..


İstanbul ve Kar

Bugünlerde yağdı yağacak denen kar, geldi gelecek denen soğuklar İstanbullular için bir gündem oluşturmuş durumda. Tabi İstanbul'un gündemi Türkiye'nin gündemi oluyor. Örneğin her kış aylarca kar altında kalan Van İstanbul için endişeleniyor. Kars, Erzurum, Artvin, Hakkari vs. aynı şekilde endişeli İstanbul için.

Bekliyoruz. Hem özlüyor hem korkuyoruz. Koca metropol, şiddetli yağmurlarda olduğu gibi, yağacak az bir karla bile sekteye uğrayacak olan işleyişi nedeniyle, dehşete kapılıyor. Kendisi koca ama savaşa tutuştuğu doğaya karşı küçülmüş, zavallı bir konuma düşmekten korkuyor.

Aynı zamanda özlüyoruz. Beton, demir ve çelikle çevrili hale gelmiş hayatımıza doğanın bu beyaz görselliği ona olan özlemimizi gidermek açısından mutluluk verici olabiliyor.

Farklı bakış açılarımız nedeniyle her olay ve duruma karşı farklı tavır, düşünceler ortaya çıkarıyoruz. Çünkü insanlar farklı sosyal, ekonomik şartlar içerisinde şekillenerek, düşünsel dünyalarını oluşturup davranışlarını şekillendiriyor. Her ne kadar bu durum müdahaleye açık ve yoğun bir tekleştirme siyasetinin hedefinde olsa da farklılar her zaman varlığını koruyor. Bu nedenle yağan kara, soğuğa karşı her bireyin düşüncesi, davranış modeli ve tepkisi farklı oluyor.

Sıcak şarabımızı içerek yağan kara methiyeler düzüp, şiirler yazabileceğimiz, kar üzerinde sevdiğimizle romantik yürüyüşler yapıp, kar topu, tatil gibi imkanlarından faydalanabileceğimiz bir ortamı sunabiliyor bize kar.


Fakat düşlerimiz ve umutlarımız bu şekilde olsa da hayat maalesef başka gerçekleri de önümüze koyuyor. Mega kentin ışıklarının aydınlatmadığı sokaklarında ve kuytularında başka bir film dönüyor.Yoksulluğun ve çaresizliğin karla buluşması, üşüyen bedenlerin duyulmayan çığlığına; kar ve soğukla olan ölümcül dansına neden oluyor. Böylece doğanın bu beyaz örtüsü bir dehşet fotoğrafına dönüşüyor.  Çocukluğumuzda kendi dünyamızda yaşadığımız, tatil ve eğlence ile birlikte andığımız, kar gelecek diye camlarda beklediğimiz günlerden sonra ne yazık ki artık mutsuzlukla özdeşleştirdiğimiz bir olgu oldu kar. En azından bazılarımız için böyle.

Doğanın ya da kaderin değil bizzat insanoğlunun neden olduğu bu durumda tüm insanlar için, hep mutlu anların fotoğraflarıyla hatırlanacak nice kışlar dilemekten başka bir şey gelmiyor elimizden...




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızı seçeneklerdeki Anonim sekmesine tıklayarak kayıt olmadan yapabilirsiniz..