13 Temmuz 2015 Pazartesi

Delete (Film)




Bilgisayarlar, tabletler, akıllı telefonlar, televizyonlar ve internet bağlantısı olan tüm cihazlar hanemizin içinden, dünyadaki tüm yaşam alanlarına kadar bizimle birlikteler. Tüm dünyayı sarmalayan bir ağla bir birine bağlılar. Çin'deki bir akıllı telefonla İstanbul'da herhangi birinin smart televiyonu bu büyük ağ üzerinden istenildiği zaman
etkileşime geçebilir. Milyarlarca cihaz, kamera ve mikrofonları sayesinde milyarlarca insan bir birine bağlı ve gözlemlenebilir, dinlenebilir, izlenebilir durumda. Bu küçük cihazlar sayesinde bu ağın sarmaladığı  kurumlar, bankalar, fabrikalar, enerji santralleri, nükler reaktörler, uydular, nükler füzeler, yani modern dünyanın tüm işleyişi bu durumda.

Bu küresel ağla bir birine bağlı alt ağlar ve bu ağları oluşturan cihazlar faklı kişi ya da kurumların kontrolünde, belli kurallar çerçevesinde işleyen bir sistem. Peki bu sistemin tüm kontrolü tek bir iradenin kontrolüne geçebilir mi ? Ya da bu irade canlı kanlı bir insanoğlunun değil de,  tüm bu ağın bir şekilde oluşturduğu yapay bir zekanın iradesi olursa? Pek de imkansız gözükmüyor. Bu durumda ne olabileceğini düşünmek hayal gücünüze kalmış.

İki bölümden oluşan 2012 Amerikan  yapımı "Delete" isimli mini dizi bu durumda neler olabileceğini hayal edip ekranlara yansıtmış. Klasik bir Amerikan aksiyon ve bilim kurgu filmi. Zaman zaman sisteme eleştirileriyle birlikte sürekli gelişen ve dünyanın neredeyse tümden bağlı olduğu  internet ağının gelebileceği nokta olan  yapay bir zekayı işlemiş. İnsanoğlunu yok etmek isteyen ve gittikçe güçlenen bu yapay zekaya karşı verilen mücadeleyi anlatan, kalitesi tartışılabilecek ama sıkılmadan izlenip aynı zamanda düşündürecek, belkide bizi endişeye sokacak bir film.   

Zekanıza hakim olun, onu vicdanınızdan ayırmayın.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızı seçeneklerdeki Anonim sekmesine tıklayarak kayıt olmadan yapabilirsiniz..