25 Kasım 2015 Çarşamba

Zenginlik Nedir?

Sonsuz evrenin bir köşesinde, bir top şeklinde dönüp duran dünyada, yavaş yavaş ya da hızlı bir şekilde zaman akarken, bize ayrılan anların sonuna doğru geldiğimizin farkında mıyız? Bulunduğumuz noktada pişmanlığa, hüzne ve telaşa kapılmadan geriye bakmak mümkün mü?

Çok çalışmak zorunda olmaktan ya da başka nedenlerden dolayı yapmak istediğimiz ama yapamadığımız ne çok şey vardır kim bilir. Zaman daraldıkça fark ettiğimiz şeylerdir bunlar: Gezilecek yerler, okunacak kitaplar, izlenecek filmler, keşfedilecek yeni şeyler, çözülecek gizemler, tanışılacak insanlar, kaygısız uykular, mutlu tembellikler... Daha pek çoğuyla yapılacaklar listemizde olan ama büyük çoğunluğumuz için hiç bir zaman gerçekleşmeyecek şeyler.

Bunlara sırtımızı dönerek, binlerce yıllık çalışma ve sahip olma çılgınlığımızın var ettiği zihniyetle peşinden koştuğumuz, hayatlarımızı feda ettiğimiz paranın, mülkün ve gücün zenginlik olduğunu düşünmüşüzdür hep...Oysa asıl zenginliğin bu yaşayamadıklarımız olduğunu, ulaşılması gereken asıl servetin "özgür zaman" olduğunu bilincimizden uzak tutmuş, bastırmışız sürekli. Bize çizilen yolda, sistemin dönen çarklarına su taşımaktan öte bir hayatı tasavvur etmemişiz, edememişiz. "Çok çalışıp çok kazanmak" hayat felsefemiz olsa da gelinen noktada hızla tahrip edilen bir doğa, acılar içinde kıvranan bir insanlıktan başka bir şey yok. Bu mudur çocuklarımıza hak gördüğümüz yaşam?
  
Toplum ve tüm insanlık olarak güzel şeyler var etmek, güzel şeyler yaşamak ve geleceğe aktarmak ölümden başka bir sonu olmayan biz insanların tek gerçekliği olmalı. Bu gerçekliği hayatlarımıza hakim kılabilmek için öncelikle kendimizi, ardından toplumumuzu iyiliğin, sevginin ve büyük insanlık bilincinin egemen olması için dönüştürmemiz gerekiyor. Toplumsal dönüşüm gerekiyor; çünkü bireysel olarak kurtulmak hem imkansız hem de gerçekçi değil. 

Sonsuz kere sonsuz büyüklükteki evrende, bizlerle sınırlı zaman içerisinde okyanustaki bir damla kadar bile önemimiz yokken, en doğru yolun bu olduğunu söylemek yanlış olmazsa gerek.  






2 yorum:

  1. Kaleminize sağlık çok güzel bir yazı olmuş.Zenginlik evrendeki bütün güzelliklerin farkına varmaktır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Meryem hanım. Zengin bir yaşam umudunu sürdürmeye devam...

      Sil

Yorumlarınızı seçeneklerdeki Anonim sekmesine tıklayarak kayıt olmadan yapabilirsiniz..