28 Aralık 2015 Pazartesi

İnsan Zaman Lojistik

Şubat ayının soğuk bir gününde, şuan çalıştığım lojistik firmasına ilk adımımı attığımdan bugüne on dört uzun yıl geçti. Zaman yanıbaşımızdaki otoyol üzerinde akan trafik gibi hızlı, yoğun ve aceleciydi... Onca yılın değiştiren ve dönüştüren etkilerini hem aynalarda, hem nefes aldığımız mekanlarda, hem de sektörün, ekonominin ve toplumsal yaşamın içinde gördük; çevremizdeki boş ve yeşil alanların hızla betonlaşıp bizi kuşatması gibi, iyi ya da kötüye doğru değişerek yaşamımıza devam ediyoruz. Çünkü değişim ve zaman ayrılmaz bir ikili...  

Alıp vermeler üzerine kurulu bir toplumsal yaşamın organizasyonu ile oluşan ekonomik ilişkiler içerisinde var olabiliyoruz ancak. Tüm yaşamsal faaliyet ve planlarımızı bu ilişkiler belirliyor. İnsan ve doğa bu faliyetlerin temelini oluştururken, bunun devamlılığını sağlayan sistemin bize yüklediği görevlerle, her birimiz bu sistemin çarklarında bir dişli olarak görevimizi yapıyoruz. Görevlerimiz, yerlerimiz değişse de bu çarklar içinde kalmamız gerektiğini biliyoruz.

Ekonominin temel amacı olan üretim ve tüketim arasındaki ilişkiyi sağlayan temel sektör nakliye ve lojistiktir. Ülkeyi vücudumuzdaki damarlar gibi sarmış olan ulaşım yolları üzerinde topluma ve insana can veren kanı taşıyan, ulaştıran nakliye faaliyetleridir. Bu faaliyetlerin ülkemizdeki en köklü ve gelişmiş aktörlerinden biri olan şirketimizin İstanbul merkez tesislerinde, lojistik ve gümrük müdürlüğüne bağlı olarak, bahsettiğimiz o önemli faaliyetlerin bir parçasıyım.

Bir bütün olarak işleyişi sağlayan farklı ama bir olan departmanlarımızla koordineli olarak, depolarımıza olan mal giriş-çıkışlarını ya da müşteri talepleri doğrultusunda farklı güzergahlardaki mal sevkiyatlarını elimizde mevcut olan araçlarla, gerektiğinde tedarikçi firmaları da kullanarak, karşılanmasını sağlarken insan ilişkilerinin sürdürülmesi zor ve yıpratıcı etkisi her daim söz konusu. Zaman zaman 112 acil servisten bile daha fazla acil taleplerle karşı karşıya kaldığımız böylesine yoğun bir işleyişte, tüm diğer arkadaşlarım için de geçerli olduğu gibi, stres ve öfke yönetimi oldukça önem kazanıyor. Ayrıca işleyişimiz üzerinde trafik yoğunluğu, trafik mevzuatı, yükleme ve indirmedeki zaman kayıpları, eksik bilgi gibi etkenler olumsuz bir etki yaratıyor. Bu sıkıntıları minimum düzeye indirmek için alınacak önlemler, duyarlılık ve karşılıklı anlayış daha verimli bir işleyişi mümkün kılacaktır.

İnsanı, sadece kar zarar hesabının bir öğesi olarak görmeden var olacak bir ekonomik yaşam ve savaşsız bir dünya umuduyla yeni yılda herkese başarılar diliyorum...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızı seçeneklerdeki Anonim sekmesine tıklayarak kayıt olmadan yapabilirsiniz..