8 Temmuz 2016 Cuma

Müzik Bizi Niçin Ağlatır?

Müzik güçlü bir şeydir. Bizi duyguların geniş yelpazesinde gezdirir... Hiç ağlamak amacıyla hüzünlü, duygusal bir şarkı dinlediniz mi? Sanırım pek çoğumuz bunu yapmıştır. Peki, neden bunu kendimize yapıyoruz?

Müzik acılarımızı yaşayabileceğimiz bir oda gibidir. Bizler, insan olarak, çoğunlukla acılarımızı bastırma eğilimindeyizdir. Hüzünlü bir şarkı bu bastırılmış acıları gün yüzüne çıkarabilecek etkiye sahiptir. Ağlayarak bu duyguları tam olarak yaşar, tedavi edici bir deneyim sonucu bu acılarla daha iyi baş edebiliriz. 

Müzik dinlerken hissettiğimiz iki tür duygu vardır: algılananlar ve hissedilenler. Bir müzik parçasının verdiği duyguları aslında onları hissetmeden anlıyoruz. Bu insanların hüzünlü bir müzikten keyif alabilmesini sağlayan nedendir. Dolaylı olarak sanatçı ile birlikte aynı duygular deneyimleniyor.

İlginç biçimde, müziğin aynı zamanda fiziksel acıların yönetilmesinde de yardımcı olduğu görülmüştür. Müzik kaygı, korku ve depresyonu azaltır, kan basıncını düşürebilir. Hatta ağır ameliyat sonrası ortaya çıkan ağrıların hafifletilmesinde de etkisi görülmüştür.

Bunun önemli nedenlerinden biri de müziğin çok yüksek bir duygusallığa sahip olması ve bizi kolayca oyalayabilmesidir. Tanıdık bir müzik geçmişteki anılarımızı, o anki duygularımızı hatırlatır. Aynı anda da fiziksel acılarımızın farkındanlığından  uzaklaşırız. 

İster fiziksel ister duygusal acı olsun müzik bunu iyileştirme gücüne sahiptir, bu da son tahlilde kendimizi iyileştirme gücüne sahip olduğumuz anlamına gelir.



Kaynak: www.seeker.com  Molly Fosco

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızı seçeneklerdeki Anonim sekmesine tıklayarak kayıt olmadan yapabilirsiniz..