9 Ağustos 2016 Salı

Sapiens / Yuval Noah Harari

Şuan, yaşadıklarımızla geldiğimiz nokta insanlık olarak diğer toplum kesimleri, halklar ve farklı kültürlerle olan kopukluğumuzdur.. Yüksek duvarların ayırdığı zihinlerimizle diğer insanlara şüphe ve korkuyla bakıyor, zaman zaman birbirimizi yok etmeye varan şiddeti kullanabiliyoruz. Kültürel farklar, insanlar arası aşılamayacak engellermiş gibi bir düşünce ve davranış moduna girmişiz. Oysa hepimiz aynı türe aitiz ve yeterince geriye gidildiğinde şu veya bu kişiyle ortak bir ataya yaşamımızı borçluyuz.

Bizi birbirimizden farklılaştıran  tüm sosyo-kültürel  ayrımlar yapaydır ve hepimizin sonsuz evrende bir iğne ucu büyüklüğünde yer kaplayan dünyada yaşayan milyonlarca canlı türünden biri olduğumuz gerçekliğini gizliyor ya da yok sayıyor. Genel olarak yaşam içerisinde kendimize  sormamız gereken "kimim ben ?"  ve  "İnsan nasıl var oldu?" gibi insanlığımıza ait soruları es geçiyoruz. Oysa ilk sormamız  ve cevabın peşinde ısrarla  koşmamızı gereken sorular bunlar.

Yuval Noah Harari'nin İnsanın doğada var oluşunu, farklılaşmasını bilimsel terimlere gömülmeden, popüler bir dille yazıp örneklendirerek sunduğu bu kitabı, sorulması gereken sorulara ufuk açıcı cevaplar vermeye çalışıyor. Şuan kitabın hala çok satanlar listesinde olması, bu cevaplara aslında ne kadar aç olduğumuzun göstergesi.  İnsanın var oluşu, geçirdiği tarihsel evreler ve tutturduğu yol hakkındaki bu kitap kesinlikle okunması gereken bir eser. 

Bilmek en büyük erdem ve sevgiye giden en büyük yoldur.




Tanıtım Bülteninden:

- Homo sapiens neden ekolojik bir seri katile dönüştü?
- Para neden herkesin güvendiği tek şey?
- Kadınlar üstün sosyal becerilere sahipken, neden çoğu toplum erkek egemen?
- Güç elde etmekte böylesine yetenekli olan insanlar neden bu gücü mutluluğa dönüştürmekte başarısızlar?
- Geleceğin dini bilim mi?
- İnsanların miadı çoktan doldu mu?
100 bin yıl önce Yeryüzü'nde en az altı farklı insan türü vardı. Günümüzdeyse sadece Homo Sapiens var. Diğerlerinin başına ne geldi ve bize ne olacak? 


İstanbul,2016
Kolektif Kİtap
Çevirmen: Ertuğrul Genç
412 Sayfa




1 yorum:

  1. Kapitalizmin buna ihtiyacı var. Devamlı bir iç-dış düşman tehlikesi olmalı ki insanlar kötü yönetime razı olsunlar.

    YanıtlaSil

Yorumlarınızı seçeneklerdeki Anonim sekmesine tıklayarak kayıt olmadan yapabilirsiniz..