6 Nisan 2015 Pazartesi

Mucize (Film)



Mahsun Kırmızıgül'ün Mucize filmini, kendisinin seyrettiğim ilk filmi olması nedeniyle pür dikkat ve birazda heyecanla izledim. Yabancı olmadığımız çoğrafyadan yabancısı olduğumuz bir zaman diliminde geçen bir hikaye olsa da onca yılın çözemediği ve varlığını devam ettirdiği bir yaşam kesiti.

Gerçek bir hikayeden uyarlanmış, Mahsun Kırmızıgül'ünde rol aldığı bu filmde doğanın ve bakir diye bileceğimiz bir köyün görüntüleri bile izlemek için iyi bir neden olabilir. Dram ve mizahın bir arada olduğu film maalesef -eğer ki öyle bir niyeti varsa- gerçeklikleri aktarmada, bireylerin var olabileceğini düşündüğüm ruhsal durumlarını betimlemede başarısız kalmış. Anadilde eğitim sorunu gibi başlı başına bir trajedi ve toplumsal travmayı tamamen es geçip- ki filmin ana gövdesi eğitim üzerine-  60'lı yıllarda bu belkide tek kelime bile Türkçe bilmeyen Kürt köyünde tüm çocukların ve yetişkinlerin şakır şakır Türkçe konuştuğu gibi bir yanılsamayı sunmuş. Filmin başında komedi yapacağım diye tuhaf bir şekilde uzun süren kirli, paslı diş muhabbetiyle karşı karşıya kalışımız; abartılı, çirkin tipler, pek çok sinemacının yaptığı gibi Mahsun'un da doğup ve büyüdüğü bu çoğrafyanın aktarılmasında ve algılanmasında nasıl bir fikirsel ve toplumsal düşünceye sahip olduğunu, yaptığı şeyin ne kadar farkında olduğunu merak ettim.

Filmde sakat Aziz  ve doğa dışında yaşamın gerçekliğine dair pek bir şey bulamadığımı söyleyebilirim. Bir atletizm yarışmasında çıkış için tabancanın ateşlenmesini bekleyen ama bir türlü bunu duyamayıp sürekli çıkış çizgisinde kalan yarışçıların hali gibi bir başlangıç ve bitişi vardı filmin. Filmin ilk başlarında yolsuz ve okulsuz bir köy, "zazaca mı öğreteceksiniz?" diye öğretmene sorulan soru, dağdaki eşkiyalar vs. gibi önümüze çıkan sorunlar üzerinde durulmadan bir kenara bırakılmış... Bunca emeğin karşılığında anlatılan bu hikayeyi daha az bütçeyle herhangi bir yerde yapabilirdiniz. O görkemli dağlarda insanların yaşadıkları trajedi ve zorlukları anlatamadan inmenin, bir cesaretsizliğin ve belki de bilinçli bir manipülasyonun varlığına işaret ettiğini düşünüyorum. Diğer filmlerini seyretmedim ama bu filminde yönetmenin oynadığı roldeki bireyin şaşılığıyla kendisinin hayata bakışı arasındaki ilişki dikkat çekici.

Sakat Aziz rolündeki Mert Turak'ın başarılı bir performans ortaya koyduğu 'Mucize' tüm eksikliklerine rağmen ( sinema tekniği hakkında pek bir bilgim olmadığından o konuda bir şey söyleyemiyorum) güzel görselliği ile boş vaktinizde sıkılmadan izleyebileceğiniz bir film.






1 yorum:

  1. bu film gerçekten çok güzeldi ama size diğer mahsun kırmızıgül filmlerinide tavsiye ederim onlarda en az mucize kadar güzel başka film tavsiyeleri için bloğuma beklerim
    https://yenifilmadresim.blogspot.com

    YanıtlaSil

Yorumlarınızı seçeneklerdeki Anonim sekmesine tıklayarak kayıt olmadan yapabilirsiniz..