21 Temmuz 2015 Salı

Tibet Gençlik Pınarı

Tibet deyince, yüksek dağlar üzerinde, dünyanın çatısında gizemli, mistik bir coğrafya aklıma gelir. Neresi olduğunu öğrenmek için bir haritaya bakmaya kalksak bulmamızın biraz uzun süreceği, uzak bir diyar. Bu uzaklığına rağmen hayata dair enerjisini, bilgeliğini bize ulaştırabilen,yürek mesafesinde diye bileceğimiz bir coğrafya. 

Daha çok Budist felsefesine dayanan doğanın naifliğiyle şekillenen pek çok öğretinin çıkış yerlerinden bir tanesi. Bu coğrafyadan bize
ulaşan insanın dinginliğine, iç barışına, sağlığına yönelik fikir ve yöntemlerden biri de  "Tibet Gençlik Pınarı."

Anlatılanlara göre Himalaya dağlarında yaşayan bir grup rahibin ilerleyen yaşlarına rağmen gençliklerini ve sağlıklarını korumalarının sırrını öğrenmek isteyen Colonel Bradford isimli bir İngiliz albayın araştırma ve gözlemleri ile gün yüzüne çıkmış. Kitaplaştırılarak özellikle Avrupa'da insanların sağlık ve gençlik umuduyla uygulamaya çalıştığı popüler bir fiziksel öğreti olmuş. 


Ülkemizde Dharma Yayınlarından çıkan Peter Kelder'in kitabında Çin ve Tibet bölgesindeki budist rahip ve yerel halkın kültürel birikiminden elde edilmiş bu bilgiler ve gözlemler sonucu  belli bir sırada ve düzende yapılması gereken beş adet egzersiz önerilmiş. Bu egzersizlerle bedende bulunan, 'çakra' olarak isimlendirilen yedi enerji bölgesinin harekete geçirilmesi ile vücudumuzdaki hormonel aktivitelerin yönlendirilmesinin sağlandığı iddia edilmekte. Bununla birlikte dengeli bir beslenme, beyinsel egzersiz diye bileceğimiz meditasyon, ses ve konuşma ayarlamaları, düzgün duruş tavsiyeleri bu kitap içerisinde yer almakta. Mucizevi iyileşme öngörüleri bilimsel olarak sorgulansa da egzersiz, dengeli beslenme önerileri çağdaş dünyamızda  kabul görmüş durumda. 

Özellikle fiziksel egzersizleri denemiş ve denerken zorlanmış biri olarak zindelik açısından hemen etkisini gösterdiğini söyleyebilirim. Tabi önemli olan önerileri hayatımızın bir parçası yapabilecek iradeyi gösterebilmekte. Fakat çarpık, düzensiz ve sağlıksız yaşam koşullarında bu iradeyi gösterebilmek için de ayrıca bir irade gerekiyor.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızı seçeneklerdeki Anonim sekmesine tıklayarak kayıt olmadan yapabilirsiniz..