22 Ağustos 2015 Cumartesi

Alan Turing ve Yapay Oyun / The Imitation



Alan Turing tarihe geçmiş başarılı bir İngiliz matematikçi, bilgisayar bilimcisi ve kriptologtur. İkinci Dünya Savaşı sırasında Alman ordusunun haberleşme şifrelerini kırmasındaki başarısından dolayı bir savaş kahramanı olarak kabul edilmiştir.  

2014 İngiltere yapımı Yapay Oyun, günümüz bilgisayarlarının teorik ve pratik olarak ilk temellerini atan, günümüzde popülerleşmiş yapay zeka kavramını dillendiren Alan Turing'in  gerçek yaşamından kesitler sunan bir film.


Filmde İkinci dünya savaşında  Nazi Almanya'sının savaştaki en önemli kozlarından olan "enigma" adı verilen şifreleme makinesinin çalışma prensibini keşfedip, bu makinenin  her gün değişen şifrelemesini çözmek için İngiliz Devleti tarafından Alan Turing öncülüğünde bir ekibe görev verilir. Dahi matematikçi bir yandan şifreleri kırmak için (sonradan Turing Makinası olarak adlandırılan) makinası ile uğraşırken, diğer yandan sürdürmekte zorlandığı bir aşk macerası; çocukluğundan gelen korkuları, antisosyal oluşu, en önemliside gizlemek zorunda olduğu eşcinselliği ile zorlu bir mücadele içerisinde bulur kendini. Farklı kişiliği nedeniyle dışlansa da zekası ve hırsı ile ekip arkadaşlarıyla zaman zaman çatışarak kendini kabul ettirir.

Büyük başarısının ardından payına düşen ise yalnızlığı, büyük bir kabahat ve suç olarak kabul edilen eşcinselliğinin devlet tarafından zorunlu kimyasal hadım etmeye tabi tutulması sonucunda oluşan ruhsal-fiziksel çöküş, ve intihar mı cinayet mi? olduğu belli olmayan bir ölümdür.

Tarihsel bir kişiliğe ve döneme değinen başarılı bir film.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızı seçeneklerdeki Anonim sekmesine tıklayarak kayıt olmadan yapabilirsiniz..