1 Ekim 2015 Perşembe

Anne Sütü Ve Dünya Emzirme Haftası

İnsan yaşamındaki önemli olaylara, süreçlere atfen günler, haftalar ya da yıllar adlandırılıp, özel etkinlikler düzenleniyor... 1-7 Ekim günleri arası da "Dünya Emzirme Haftası" olarak adlandırılmış. 1990 yılında "Dünya Sağlık Örgütü" ve "UNICEF" tarafından deklare edilerek tüm dünyada anne sütü ile beslenmenin yaygılaştırılması ve teşvik edilmesi amaçlanmıştır. "Dünya Sağlık Örgütü" bebeklerin ilk altı ay boyunca anne sütü ile beslenmelerini ve iki yaşına kadar da takviye besin olarak kullanılmasını önermiş, bununla ilgili olarak da 120'den fazla ülkede eğitim ve destek çalışmalarına yardımcı olmuştur.

Ülkemizde de bebek sağlığı temelinde 1991 yılında bu yana "Anne Sütünün Teşviki Ve Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları Programı" yürütülmekte. Bu programla anne ve anne adaylarını emzirme ve bebek sağlığı konusunda eğitip, yönlendirecek ilgili kurumların organizasyonu ve personelinin eğitimi hedeflenmekte.

Kadın Sağlığı Toplum Sağlığıdır
Anne sütüne verilen bu önem onun insan yaşamındaki kritik yerinin bir göstergesi. Emzirme anneyle bebek arasında hayati önemdeki duygusal ve fiziksel bir bağ... Anne sütü bebeği pek çok hastalıktan koruyacak antikorları sağlarken, ilk altı ay için su dahil tüm ihtiyacını karşılayacak güçlü bir besin. Emzirme sadece fiziksel büyümeyi değil aynı zamanda bebeğin ruhsal gelişimi içinde önemli bir rol oynuyor. Anneyle bağını sağlamlaştırarak yaşama karşı "yeni bireyi" daha güçlü kılıyor.

Bebek sağlığı ve yaşamı için öneminin yanında anne sağlığı için de çok önemli bir yer tutar. Doğum sonrası, hamilelik sürecindeki değişimlerin olumlu yönde dönüşümü için anneye büyük katkıda bulunuyor; emzirmeye programlanmış bir beden, bu yapılmadığında psikolojik ve fiziksel sıkıntılar yaşayabilir. Yapılan araştırmalarda emziren annelerin göğüs, rahim ve yumurtalık kanserine yakalanma oranları emzirmeyen kadınlara göre daha düşük. Ayrıca ilerleyen yaşlarda kadınları kemik erimesinden koruyan bir süreç.

Böylesine önemli olan emzirmenin anne tarafından sağlıklı sürdürülebilmesi için gerekli olan iyi beslenme, moral ve eğitimin günümüz devlet ve toplum anlayışında ne miktarda var olduğu ise tartışılması gereken bir konu.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızı seçeneklerdeki Anonim sekmesine tıklayarak kayıt olmadan yapabilirsiniz..