8 Ekim 2015 Perşembe

Nobel Edebiyat Ödülü 2015 / Svetlana Aleksiyeviç

Nobel  Ödülleri sahiplerini bulmaya devam ediyor. Dün Türkiye'li Aziz Sancar'ın da içinde bulunduğu üç bilim insanının aldığı Nobel Kimya Ödülü'nden sonra bugün de edebiyat severlerin merakla beklediği Nobel Edebiyat Ödülü'nün sahibi açıklandı.


Svetlana Aleksiyeviç
Bu yılki ödülün sahibi Belaruslu kadın yazar, araştırmacı ve gazeteci Svetlana Aleksiyeviç oldu. 1948 yılında Ukranya'da Belaruslu bir baba ve Ukranyalı bir annenin Sovyet vatandaşı çocuğu olarak dünyaya geldi. Belarusta geçirdiği çocukluğunun ardından Beyaz Rusya Devlet Üniversitesi  gazetecilik bölümünden mezun olup,gazeteci ve yazar olarak hayatına devam etmiş fakat devlet yönetimi rahatsızlığını hakkında soruşturma açarak belli edince, ülkesini terk etmek zorunda kalmış... Avrupa'daki sürgün hayatı 2011 yılında ülkesine dönmesiyle son bulmuştur. 

Sovyetler Birliği içerisinde yaşanan pek çok dramatik olayın merkezindeki insanlarla yaptığı röportajlarından yararlanıp, onları merkez alarak bu insanların SSCB 'nin dağılışının öncesi ve sonrasındaki duygusal değişimlerini anlattığı kitaplarıyla pek çok ödüle laik görülen Svetlana Aleksiyeviç'in birçok dile çevrilen Sovyet- Afgan savaşını konu alan "Çinko Çocukları" ve Çernobil felaketini işlediği "Çernobil'den Sesler" eserleri en ünlüleridir.

Ödül verilecek kişilerin seçiminde siyasi kaygıların da ön plana çıkabildiği edebiyat ödülü sonrası biz kitap severler, ülkemizde pek tanınmayan bu kadın yazarın eserlerini raflarda görmeyi umut ediyoruz...   


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızı seçeneklerdeki Anonim sekmesine tıklayarak kayıt olmadan yapabilirsiniz..