23 Ekim 2015 Cuma

Sağlık Şizofreni ve Bir Sergi


Yaşamımız içerisinde gerek toplumsal gerekse bireysel nedenlerden dolayı, her ne kadar mükemmel bir organizma olduğumuz iddia edilse de, sık sık tekleyen, sorun çıkaran bir sağlık durumuyla karşı karşıyayız. Hem fiziksel hem ruhsal rahatsızlıklar peşimizi bırakmıyor. Teknolojinin sağladığı ilerlemelere rağmen bu rahatsızlıklar çeşitlenip, farklılaşarak bazen de şiddetlenerek devam ediyor. Temeli ekonomik ilişkilere dayanan ve toplumsal, sınıfsal olgularla şekillenen yaşam tarzımızın bize hediyesidir bu hastalıklar. Hoş olmayan sürprizler olarak ansızın karşımıza çıkabiliyorlar.

Bir Sergi
istanbul Harbiye Askeri Müzesinde 16 Ekim'den bu yana devam eden ilginç bir sergide, en sık görülen ruhsal hastalıklardan biri olan, ülkemizde de oldukça yaygın bir şekilde görülen "Şizofreni" konu edilmiş. "Görmezden Gelmeyelim - Tarih Öncesinden Günümüze Şizofreni Serüveni" isimli sergi bu hastalıkla ilgi olarak toplumda bir farkındalık yaratmayı amaçlamış.

Sergide konunun uzmanları tarafından hazırlanan materyallerle bir yandan şizofrenin ne olduğunu öğrenirken, bir yandan geçmişten günümüze tedavi yöntemlerini, farklı zamanlarda bu hastalığa toplumun bakış açısını kronolojik bir sırayla görebiliyorsunuz. Ayrıca görsel-işitsel efektler ve farklı görsellerle zaman zaman bizzat duyumsayacağınız bir keşif sizi bekliyor.

Sergi, 25 Ekim tarihine kadar İstanbul'da, 05-15 Kasım tarihleri arasında ise Ankara Cermodern' de ziyaretçilere ücretsiz olarak açık olacak.

Şizofreni Nedir?
Farklı seyirler izleyen çeşitleriyle şizofreni hayat boyu süren, yeti ve işgücü kaybına yol açan bir ruhsal bir hastalık olarak tanımlanıyor.

Nedeni tam olarak bilinmeyen, beyin yapısındaki farklılıklar ve eksiklikler nedeniyle hayal görme, konuşma ve davranış bozukluğu şeklinde kendini gösteren bir rahatsızlık. Şizofreni hastaları çoğunlukla tehlikeli ve şiddet yanlısı olmayan, reel dünyadan  kopmuş, içe kapanık ve kişiler arası ilişkilerinin bozulduğu kimselerdir. Bu nedenle hayatlarını idame ettirmede zorluklar yaşayarak diğer insanlara bağımlı hale gelirler.

Bu tip hastalıklar ile aramızdaki çizginin çok ince olduğunu unutmadan birey ve toplum olarak bu rahatsızlık ve fiziksel engellerle karşı karşıya kalan bireylerin hayatını kolaylaştırmak adına gerekli duyarlılığı göstermek insani bir yükümlülüktür.






Daha ayrıntılı bilgi için:

www.gormezdengelmeyelim.com


www.sizofreniseruveni.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızı seçeneklerdeki Anonim sekmesine tıklayarak kayıt olmadan yapabilirsiniz..