28 Şubat 2018 Çarşamba

Bebeğinizi Öpmeden Önce Bir Kez Daha Düşünün

Bir bebeği sevmek kadar keyifli bir şey yoktur sanırım. Hele ki ebeveynler için çocuğunu öpmek, koklamak sakinleştirici, ömür uzatıcı bir sevgi gösterimidir. Ama bazı sevgi gösterimlerinin sağlık açısından zararları olabiliyormuş. İngiliz haber kuruluşu İndependent bu konuyla ilgili aşağıdaki haberi paylaşmış:


"Diş hekimi, ebeveynlerin, özellikle de bebek dişleri gelişmeden önce çocuklarını dudaklarından öpmekten kaçınması gerektiğini belirtti; zira zararlı bakterileri bulaştırabilirler.

Ebeveynlerin çocuklarını dudaklarında öpmelerinin uygun olup olmadığı sürekli tartışılır.

Birçoğu, ebeveynlerin bu şekilde sevgi göstermelerinde yanlış bir şey olmadığını savunuyor olsa da, anne-babanın daha fazla bilgi sahibi olmasını gerektiren belirli sağlık riskleri söz konusu.

Bakterilerin zararlı etkilerine dayanacak gücü olmadığı için bebek dişleri özellikle enfeksiyona duyarlıdır. 

Londra'daki Wimpole Street Dental'daki ünlü diş hekimi Dr. Richard Marques The Independent'e 'Bebeklerin yetişkin dişlerinden farklı diş ve mine türleri var' dedi.

'Diş minesi bebek dişlerinde çok daha incedir. Erişkin mine kadar güçlü değildir, bu yüzden çürüme olasılığı daha yüksektir.'

Ayrıca bireyler arasındaki tükürüğün aktarılması her zaman çeşitli hastalıkların yayılma olasılığını artırabilir.

Bu yüzden, ebeveynlerin özellikle küçük çocuklarıyla ilgilenmeleri gerekir.

Dr. Marques, 'Bakterileri (streptococcus  mutans gibi) yetişkinlerden çocuğa yayabileceğinden, ebeveynden çocuğa geçecek tükürük risk taşıyor' dedi.

'Bu bakteri bebek dişlerinin bozulmasına neden olabilir. Bebek dişleri gelişmeden önce yumuşak doku ve diş etlerini bile etkileyebilir!'


Herpes simplex virüs-1 (HSV-1) 'in ağız temasıyla bulaşıp, soğuk algınlığı, grip ve uçuk gibi çeşitli rahatsızlıklara neden olduğu bilinmekte.

Dr. Marques, anne ve babaların çatal bıçaklarını çocuklarıyla paylaşmamasını, yiyeceklerini üflemekten veya dudaklarından öpmekten kaçınmasını öneriyor.

Ebeveynlerin çocuklarının iyi bir diş sağlığına sahip olmaları için yapabilecekleri bir takım şeyler vardır.

Bunlar arasında, diş fırçalarınızın hepsini tek bir kapta tutmamak, çocuğunuzun diş macununu yutmamasına dikkat etmek, şeker alımını azaltmalarını sağlamak ve düzenli diş hekimi kontrolüne götürmek bulunmakta.

'Çocuğunuzu düzenli olarak dişçiye götürün (ilk diş çıktıktan sonra en geç  altı aya kadar diş hekimine gidebilirler' diyor Dr. Marques.

'İki üç yaşına kadar, boşluk, çürük ve diş gelişiminin kontrolü için her altı ayda bir diş hekimini ziyaret etmeliler."






Kaynak: http://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/parents-kissing-children-harmful-bacteria-spread-dental-hygiene-dentist-disease-a8232131.html








.......

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızı seçeneklerdeki Anonim sekmesine tıklayarak kayıt olmadan yapabilirsiniz..